Épített értékek

Épített értékek

Fájdalmas Szűzanya Kápolna

A helyi hagyomány szerint a Fájdalmas Szűzanya fölvégi kápolnája helyén állott az egykori templom. A helyi emlékezet szerint a közelben álló óvoda udvarának süllyesztésekor emberi csontokat találtak. A Drégelypalánki plébánián található Historia Domus is azt erősíti, hogy az egykori iskola – a mai óvoda – mellett állott a település régi temploma. A feljegyzések szerint 1775-ben, az új templom építésekor bontották le a régit, amelynek alapfalai még 1818-ban is látszottak. A kápolna környékét az utóbbi korokban erősen átalakították. Az itt ásott régészeti kutatóárok azonban valóban hozott a felszínre emberi csontokat. Alapos bizonyossággal feltételezhetjük tehát, hogy valóban itt állott Hont régi temploma, s körülötte a kor temetkezési szokása szerint a templomot körülvevő cinterem, azaz a templomot övező temető.


Világháborúk emlékműve

A polgármesteri hivatal közelében álló emlékmű mind a két világégés honti áldozatainak emléket állít. Az I. világháború emlékművét 1938-ban „A hazáért elesett hős fiaink emlékére emelte Hont község közönsége”. A második világháború áldozatainak névsorát felsoroló táblát ugyanarra az emlékműre rögzítették 1993-ban. A második világháborúnak és egyben az 56-os forradalom emlékét is őrzi az a feszület, mely ott áll a kettes számú főút mentén, Hont község Drégelypalánk felőli bejáratánál. A Szent István emlékmű


Szent István Emlékmű

A polgármesteri hivatal mellett, a falu központjában található az emlékmű, mely Szent Istvánnak állít emléket. A kősziklába rögzített domborművet 2005 augusztusában avatta fel a település.